Faillissement Vlaamse Energieleverancier

De Vlaamse Energieleverancier is op 7 december 2021 failliet verklaard. Lees hier meer informatie over het faillissement. Hierdoor kan het bedrijf geen elektriciteit of aardgas meer leveren en treedt Fluvius tijdelijk op als noodleverancier. De prijs die je hiervoor betaalt is hoger dan het huidige aanbod op de markt. Je sluit daarom best zo snel mogelijk een nieuw energiecontract af. Hiervoor verwijzen we je graag door naar de V-Test van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG).

Vragen faillissement Vlaamse Energieleverancier

 • Faillissement Vlaamse Energieleverancier

  De Vlaamse Energieleverancier is op 7 december 2021 failliet verklaard. Lees hier meer informatie over het faillissement. 

 • Hoe werkt de V-Test? 

  De netbeheerder Fluvius treedt tijdelijk op als noodleverancier. De prijs die je hiervoor betaalt is hoger dan het huidige aanbod op de markt. Je sluit daarom best zo snel mogelijk een nieuw energiecontract af. Hiervoor verwijzen we je graag door naar de V-Test van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG). Meer uitleg over hoe de V-Test werkt vind je hier. Ook staat onze klantendienst en de loketmedewerkers klaar om je verder te helpen.

Top 10 veelgestelde vragen

 • Kan iedereen meedoen aan deze groepsaankoop?

  Iedereen in Vlaanderen kan meedoen aan de groepsaankoop: zowel particulieren, verenigingen als bedrijven. Je dient aangesloten te zijn op het laagspanningsnet. Je mag niet meer elektriciteit verbruiken dan 50.000 kWh per jaar en niet meer aardgas dan 100.000 kWh per jaar.

 • Tot wanneer loopt deze groepsaankoop?

  De veiling vindt plaats op dinsdag 1 februari 2022.Ten laatste op 9 maart ontvang je een persoonlijk aanbod. Op basis daarvan beslis je om al dan niet over te stappen. Accepteren kan tot en met 30 april 2022.

 • Waarom 100% groene stroom uit België?

  De geleverde stroom uit eerdere groepsaankopen was altijd afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Maar een volgende stap naar een duurzame samenleving is om hernieuwbare stroom lokaal op te wekken. Daarom kiest de Provincie resoluut voor groene stroom geproduceerd in België. Hiermee willen we het belang van lokale groene stroom verder uitlichten en energieleveranciers motiveren om hier meer in te investeren.

 • Hoe werkt de groepsaankoop?

  Schrijf je vóór 1 februari 2022 vrijblijvend in voor de groepsaankoop van de Provincie Oost-Vlaanderen. Op 1 februari organiseert de Provincie vervolgens een "omgekeerde veiling", waarbij de energieleveranciers gevraagd worden om hun laagste prijs in te dienen voor elektriciteit en gas. Hoe groter de groep inschrijvers, hoe hoger het voordeel. Iedereen die zich heeft ingeschreven, ontvangt ten laatste op 9 maart 2022 zijn persoonlijk aanbod met daarin zijn persoonlijk voordeel.

 • Wat gebeurt er nadat ik mij heb ingeschreven?

  Na de veiling krijg je ten laatste op 9 maart 2022 een persoonlijk voorstel. Je beslist daarna zelf of je op het voorstel ingaat. Vind je het aanbod aantrekkelijk dan regelen wij je overstap. 

 • Kan ik na mijn inschrijving gegevens aanvullen of aanpassen?

  Ja, dat kan. In onze bevestigings-e-mail staat een link naar je persoonlijke pagina. Op die pagina kan je je gegevens aanpassen.

 • Kan ik op ieder moment van energieleverancier veranderen?

  Ja, dat kan. De verbrekingsvergoeding is namelijk afgeschaft in 2012. Let wel op dat sinds kort enkele energieleveranciers de volledige jaarlijkse vaste vergoeding aanrekenen, ook als je minder dan een volledig jaar klant bent geweest. Dit verschilt per leverancier. De voorwaarden hierover kan je vinden in de voorwaarden van je huidige contract. Zodra je gebruik maakt van je persoonlijk aanbod, neemt de nieuwe leverancier je contract zo snel mogelijk over. Als de overstapdatum bekend is, ontvang je van je nieuwe leverancier een bevestiging.

 • Wie regelt straks mijn overstap?

  Ten laatste op 9 maart 2022 ontvang je jouw persoonlijk voorstel. Wil je gebruikmaken van je persoonlijk voorstel? Dan geven wij je gegevens door aan de winnende energieleverancier, die er samen met je huidige leverancier en de netbeheerder op toeziet dat je zonder problemen overstapt.

 • Maakt het uit wanneer ik overstap als ik zonnepanelen heb?

  Ja. Als je zonnepanelen hebt, is het aan te raden een startdatum te kiezen die dicht in de buurt ligt van je jaarlijkse meteropname. Anders kan het zijn dat je geproduceerde stroom verliest.

 • Tot wanneer kan ik overstappen?

  De veiling vindt plaats op 1 februari 2022. Je ontvangt je persoonlijk voorstel ten laatste op 9 maart 2022. Op basis daarvan beslis je om al dan niet over te stappen. Accepteren kan tot en met 30 april.

  Zonnepanelen
  Heb je zonnepanelen, dan kan je na het ontvangen van je persoonlijk voorstel op de aanvraagpagina de overstapdatum kiezen die het dichtst bij jouw jaarlijkse meteropname ligt. Je kunt een startdatum kiezen tussen 1 mei en 1 december 2022. 

Zonnepanelen

 • Ik heb zonnepanelen, is het voor mij interessant om deel te nemen?

  Ook wanneer je zonnepanelen hebt is het interessant om deel te nemen aan de groepsaankoop. Wanneer je al een digitale meter hebt dan ga je gebruik maken van de teruglevertarieven (injectietarieven). In dit systeem betaal je geen prosumententarief. 

 • Ik krijg binnenkort zonnepanelen, kan ik nog steeds deelnemen?

  Ook wanneer je binnenkort zonnepanelen krijgt is het interessant om deel te nemen. Binnen het aanbod zal ook een injectietarief beschikbaar zijn voor zonnepaneelhouders met een digitale meter.

 • Mijn terugdraaiende teller wordt binnenkort vervangen door een digitale meter, kan ik nog steeds meedoen?

  Heb je op dit moment nog geen digitale meter, maar een klassieke Ferrarismeter die terugdraait, dan kan je hier gebruik van blijven maken. Binnen het aanbod zal ook een injectietarief beschikbaar zijn, die tarieven zijn dan niet voor jou van toepassing.

  Heb je op dit moment nog een klassieke Ferrarismeter die terugdraait, maar wordt deze binnenkort vervangen door een digitale meter? Ook dan blijft het interessant om deel te nemen aan de groepsaankoop. Je kunt aangeven bij je inschrijving of je een digitale meter hebt of niet. 

 • Compensatieregeling terugdraaiende teller?

  Het Grondwettelijk Hof vernietigde het principe van de regeling van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter. Op deze website vind je meer informatie over de mogelijkheden tot compensatie.

Overige vragen

 • Ik ben vorige groepsaankoop overgestapt en mijn voorschotbedrag wordt nu verhoogd. Wat kan ik doen?

  Een voorschotbedrag staat nooit vast in een energiecontract. Het kan dus voorkomen dat een voorschotbedrag tussentijds wijzigt. Dit kan gedaan worden door de leverancier maar je kan ook zelf rechtstreeks bij de leverancier het voorschotbedrag aanpassen. Wanneer het voorschotbedrag wordt aangepast door de leverancier, is het belangrijk om te weten wat de reden van de verhoging is. Deze informatie moet de leverancier je kunnen geven wanneer zij het voorschotbedrag verhogen.

  Wij hebben informatie ontvangen waaruit blijkt dat voor sommige burgers, die vorige groepsaankoop zijn overgestapt, de voorschotbedragen soms flink verhoogd zijn. Wij staan hierover in contact met de leverancier om zorg te dragen dat zij handelen conform gemaakte afspraken en in het belang van de burger. Vanuit de betreffende overheidsinstanties wordt er onderzocht wat de wettelijke kaders voor deze verhogingen zijn.

 • Waarom stijgen de energieprijzen zo snel en wat kan ik doen?

  Op dit moment zien we wereldwijd dat de energieprijzen stijgen. Dit heeft verschillende oorzaken. Enerzijds stijgen de gasprijzen op dit moment enorm. Dit komt doordat wereldwijd de vraag naar aardgas is toegenomen. België heeft geen eigen gasbronnen en is afhankelijk van andere landen voor de toevoer van aardgas. Het aardgas wat we in België verbruiken komt hoofdzakelijk vanuit Nederland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en Duitsland. Maar omdat er nu wereldwijd gastekorten zijn, kunnen die landen niet voldoende gas leveren, wat de prijzen voor gas laat stijgen. Daarnaast zijn ook de prijzen voor elektriciteit gestegen.

  Wat kun je doen?

  - Heb je een contract voor onbepaalde tijd dan kun je ervoor kiezen om over te stappen naar een contact voor bepaalde tijd. Op die manier leg je je energietarief vast en weet je wat je de komende maanden moet betalen en kom je dus niet voor verrassingen te staan. Echter liggen de vaste energietarieven nu ook fors hoger.

  - Heb je een contract voor bepaalde tijd en loopt je contract bijna af? Als je niets doet dan wordt jouw contract stilzwijgend verlengd. Die stilzwijgende verlenging zal vaak gebeuren aan nieuwe, minder gunstige voorwaarden en tarieven. Je kunt er opnieuw voor kiezen om over te stappen naar een contract voor bepaalde tijd. Echter liggen de vaste energietarieven nu ook fors hoger.

  Als je wilt overstappen kun je je vrijblijvend inschrijven voor de groepsaankoop van de Provincie Oost-Vlaanderen. Uiterlijk 13 maart 2022 ontvang je een persoonlijk aanbod voor vaste energietarieven. Wij doen ons best om een zo goed mogelijk bod bij de energieleveranciers te bekomen.

 • Wat doen jullie met de gegevens die ik heb ingevuld?

  De Provincie Oost-Vlaanderen zal je gegevens uitsluitend gebruiken voor de groepsaankoop. Met deze gegevens kunnen we je dus contacteren en je een aanbod op maat bezorgen. Uiteraard worden de gegevens niet gedeeld voor commerciële doeleinden.

 • Wat zijn de productvoorwaarden van het groepsaankoop aanbod?

  De volgende productvoorwaarden zijn gegarandeerd:

  - 100% groene stroom opgewekt in Belgie.
  - Vaste tarieven, geldig voor één jaar vanaf start levering.
  - Kortingen worden pro rato verrekend op het aantal geleverde dagen. De hele korting is verschuldigd na één jaar energieverbruik.
  - Communicatie per post of e-mail, zonder extra kosten.
  - Betaling via acceptgiro of domiciliëring, zonder extra kosten.
  - Een mogelijke startdatum vanaf 1 mei 2022 tot en met 1 december 2022.

 • Kan ik meedoen als ik recht heb op het sociaal tarief?

  Ja, maar wij raden dit niet aan. Het tarief van de groepsaankoop zal nooit lager zijn dan het sociaal tarief.

 • Wat als ik een klacht heb?

  Wat vervelend dat je niet tevreden bent met onze service. Wanneer je een vraag, opmerking of klacht hebt horen wij dit natuurlijk graag via groenestroom@oost-vlaanderen.be of telefonisch via 0800 60 601. Nadat we je klacht hebben ontvangen, wordt deze meteen toegewezen aan een medewerker die de klacht behandelt. Hij of zij neemt binnen twee werkdagen telefonisch of via de mail contact met je op. Je wordt dan op de hoogte gehouden gebracht van de vervolgstappen.

 • Kan ik meedoen als ik een budgetmeter heb?

  Ja, dat kan zolang de budgetmeter gedeactiveerd is en je geen achterstallige betalingen hebt bij de netbeheerder.

 • Doe ik automatisch opnieuw mee als ik al eerder heb meegedaan?

  Nee, als je opnieuw een persoonlijk aanbod wilt ontvangen, moet je je opnieuw inschrijven. Net als de vorige keren is dit uiteraard gratis en vrijblijvend!

 • Ik wil mijn aanvullende gegevens invullen, maar weet mijn energieverbruik niet?

  Je kunt je energieverbruik vinden op je laatst ontvangen jaarafrekening. Onderstaand overzicht geeft het gemiddeld verbruik per huishouden weer, zoals de VREG deze heeft opgesteld op haar website:

  Elektriciteit
  - Het elektriciteitsverbruik van een alleenstaande bedraagt gemiddeld 600 kWh;
  - Het verbruik van een klein gezin zit rond 1.200 kWh; 
  - Een doorsnee gezin verbruikt 3.500 kWh;
  - Iets grotere verbruikers zonder elektrische verwarming verbruiken 7.500 kWh; 
  - Als er echter met elektriciteit wordt verwarmd kan het verbruik veel hoger oplopen.

  Gas
  - Kleine verbruiker: 2.326 kWh;
  - Relatief kleine verbruiker: 4.652 kWh; 
  - Doorsnee gezin: 23.260 kWh; 
  - Grote verbruiker: 34.890 kWh.

 • Wie organiseert mijn groepsaankoop?

  Voor groepsaankopen werkt de Provincie Oost-Vlaanderen samen met Pricewise, een bedrijf dat energieveilingen organiseert. Pricewise is onafhankelijk en is aan geen enkele leverancier gebonden. Naast de veiling zorgen zij ook dat je je persoonlijk aanbod ontvangt.

 • Wat moet ik doen als mijn huidige leverancier zich niet aan de afspraken houdt?

  Als je nieuwe leverancier zich niet aan de afspraken houdt, neem dan contact op met de klantenservice: 0800 60 601. 

 • Hoe gaat de energieveiling in zijn werk?

  De organisatie van de energieveiling is in handen van Pricewise, samenwerkingspartner van de Provincie Oost-Vlaanderen. Pricewise organiseert de veiling als volgt:

  1. Voor de veiling worden alle leveranciers uitgenodigd om zich in te schrijven voor deelname;
  2. Leveranciers die interesse tonen, kunnen zich officieel aanmelden. Voor een vlotte overstap na de veiling maakt Pricewise met iedere deelnemende leverancier duidelijke afspraken;
  3. De leverancier die de scherpste tarieven biedt voor Belgische groene stroom is de winnaar van de veiling. Je krijgt de tarieven van deze leverancier vervolgens aangeboden in een persoonlijk voorstel.

 • Wie kan ik contacteren als ik vragen heb over de groepsaankoop?

  Bel naar het gratis nummer 0800 60 601 op werkdagen van 9 tot 20 uur, of stuur een e-mail naar groenestroom@oost-vlaanderen.be.

 • Kan ik mijn voorschotfacturen en eindafrekening op papier ontvangen?

  Ja, je hebt op de aanvraagpagina de mogelijkheid om aan te geven dat je de voorschotfacturen en eindafrekening op papier wilt ontvangen.

 • Waarom organiseert de Provincie Oost-Vlaanderen een groepsaankoop?

  Er zijn twee belangrijke redenen om een groepsaankoop te organiseren:

  1. Een voordeligere prijs bekomen voor groene energie (op basis van garanties van oorsprong);
  2. Mensen helpen om te veranderen van energieleverancier, vooral wie nog nooit van leverancier veranderde.

 • Wat als mijn nieuwe contract afloopt?

  Als je niets doet, dan zal je contract na één jaar stilzwijgend verlengd worden tegen de dan geldende vaste tarieven voor elektriciteit en geïndexeerde tarieven voor gas, zoals gebruikelijk in de energiesector. Je kan er ook voor kiezen om zelf op zoek te gaan naar een nieuwe leverancier (dit kan via de V-test op www.vreg.be). Wil je toch veranderen van leverancier, dan kan dat kosteloos en mits het respecteren van een opzegtermijn van één maand. Je kan je ook opnieuw inschrijven voor een nieuwe groepsaankoop en afwachten welk nieuw tarief de veiling oplevert.

 • Hoe groen is groene stroom?

  Elke deelnemende leverancier kan voor deze groepsaankoop de nodige garanties van oorsprong voorleggen. Met deze garanties van oorsprong, gecontroleerd door de VREG en conform de Europese richtlijnen, bewijzen de leveranciers dat hun aanbod van groene stroom afkomstig is uit hernieuwbare energiebronnen.

  De geleverde stroom uit eerdere groepsaankopen was altijd afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Maar een volgende stap naar een duurzame samenleving is om hernieuwbare stroom lokaal op te wekken. Daarom kiest de Provincie dit jaar resoluut voor groene stroom geproduceerd in België, ook dit kan bewezen worden met deze garaties van oorsprong. 

  Wil je weten waar de groene stroom van de winnende leverancier vandaan komt? Kijk dan op: www.vreg.be/groencheck.

 • Mag de nieuwe leverancier klanten weigeren?

  Nee, de nieuwe leverancier mag geen klanten weigeren. Wel mag hij een vooraf in het contract vastgelegde waarborg vragen.

1

Inschrijven vóór
1 februari 2022

2

Veiling
1 februari 2022

3

Persoonlijk voorstel
Half maart 2022

4

Beslis vóór
Eind april 2022