-
Kan iedereen meedoen aan deze groepsaankoop?
Iedereen in Vlaanderen kan meedoen aan de groepsaankoop: zowel particulieren, verenigingen als bedrijven. Je dient aangesloten te zijn op het laagspanningsnet. Je mag niet meer elektriciteit verbruiken dan 50.000 kWh per jaar en niet meer aardgas dan 100.000 kWh per jaar.
-
Hoe werkt de groepsaankoop?
Schrijf je vrijblijvend in voor de groepsaankoop van de Provincie Oost-Vlaanderen. In februari organiseerde de Provincie een "omgekeerde veiling", waarbij de energieleveranciers gevraagd werden om hun laagste prijs in te dienen voor elektriciteit en gas. Iedereen die zich heeft ingeschreven, ontvangt een persoonlijk aanbod dit kun je accepteren t.e.m. 30 april 2022.
-
Waarom 100% groene stroom uit België?
De geleverde stroom uit eerdere groepsaankopen was altijd afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Maar een volgende stap naar een duurzame samenleving is om hernieuwbare stroom lokaal op te wekken. Daarom kiest de Provincie resoluut voor groene stroom geproduceerd in België. Hiermee willen we het belang van lokale groene stroom verder uitlichten en energieleveranciers motiveren om hier meer in te investeren.
-
Kan ik op ieder moment van energieleverancier veranderen?
Ja, dat kan. De verbrekingsvergoeding is namelijk afgeschaft in 2012. Let wel op dat sinds kort enkele energieleveranciers de volledige jaarlijkse vaste vergoeding aanrekenen, ook als je minder dan een volledig jaar klant bent geweest. Dit verschilt per leverancier. De voorwaarden hierover kan je vinden in de voorwaarden van je huidige contract. Zodra je gebruik maakt van je persoonlijk aanbod, neemt de nieuwe leverancier je contract over vanaf de door jouw opgegeven startdatum. Als de overstapdatum bekend is, ontvang je van je nieuwe leverancier een bevestiging.
-
Wat doen jullie met de gegevens die ik heb ingevuld?
De Provincie Oost-Vlaanderen zal je gegevens uitsluitend gebruiken voor de groepsaankoop. Met deze gegevens kunnen we je dus contacteren en je een aanbod op maat bezorgen. Uiteraard worden de gegevens niet gedeeld voor commerciële doeleinden.
-
Wat zijn de productvoorwaarden van het groepsaankoop aanbod?
De volgende productvoorwaarden zijn gegarandeerd:
- 100% groene stroom opgewekt in België.
- Kwartaal geïndexeerde variabele tarieven, geldig voor één jaar vanaf start levering.
- Kortingen worden pro rato verrekend op het aantal geleverde dagen. De hele korting is verschuldigd na één jaar energieverbruik.
- De maandelijkse vergoeding wordt pro rata verrekend.
- Communicatie per post of e-mail, zonder extra kosten.
- Betaling via acceptgiro of domiciliëring, zonder extra kosten.
- Een mogelijke startdatum vanaf 1 mei 2022 tot en met 1 december 2022.
-
Ik wil mijn aanvullende gegevens invullen, maar weet mijn energieverbruik niet?
Je kunt je energieverbruik vinden op je laatst ontvangen jaarafrekening. Onderstaand overzicht geeft het gemiddeld verbruik per huishouden weer, zoals de VREG deze heeft opgesteld op haar website:
Elektriciteit
- Het elektriciteitsverbruik van een alleenstaande bedraagt gemiddeld 600 kWh;
- Het verbruik van een klein gezin zit rond 1.200 kWh;
- Een doorsnee gezin verbruikt 3.500 kWh;
- Iets grotere verbruikers zonder elektrische verwarming verbruiken 7.500 kWh;
- Als er echter met elektriciteit wordt verwarmd kan het verbruik veel hoger oplopen.
Gas
- Kleine verbruiker: 2.326 kWh;
- Relatief kleine verbruiker: 4.652 kWh;
- Doorsnee gezin: 23.260 kWh;
- Grote verbruiker: 34.890 kWh.
-
Wat als ik een klacht heb?
Wat vervelend dat je niet tevreden bent met onze service. Wanneer je een vraag, opmerking of klacht hebt horen wij dit natuurlijk graag via groenestroom@oost-vlaanderen.be of telefonisch via 0800 60 601. Nadat we je klacht hebben ontvangen, wordt deze meteen toegewezen aan een medewerker die de klacht behandelt. Hij of zij neemt binnen twee werkdagen telefonisch of via de mail contact met je op. Je wordt dan op de hoogte gehouden gebracht van de vervolgstappen.
-
Kan ik meedoen als ik recht heb op het sociaal tarief?
Ja, maar wij raden dit niet aan. Het tarief van de groepsaankoop zal nooit lager zijn dan het sociaal tarief.
-
Kan ik meedoen als ik een budgetmeter heb?
Ja, dat kan zolang de budgetmeter gedeactiveerd is en je geen achterstallige betalingen hebt bij de netbeheerder.
-
Doe ik automatisch opnieuw mee als ik al eerder heb meegedaan?
Nee, als je opnieuw een persoonlijk aanbod wilt ontvangen, moet je je opnieuw inschrijven. Net als de vorige keren is dit uiteraard gratis en vrijblijvend!
-
Wie organiseert mijn groepsaankoop?
Voor groepsaankopen werkt de Provincie Oost-Vlaanderen samen met Pricewise, een bedrijf dat energieveilingen organiseert. Pricewise is onafhankelijk en is aan geen enkele leverancier gebonden. Naast de veiling zorgen zij ook dat je je persoonlijk aanbod ontvangt.
-
Wat moet ik doen als mijn huidige leverancier zich niet aan de afspraken houdt?
Als je nieuwe leverancier zich niet aan de afspraken houdt, neem dan contact op met de klantenservice: 0800 60 601.
-
Hoe gaat de energieveiling in zijn werk?
De organisatie van de energieveiling is in handen van Pricewise, samenwerkingspartner van de Provincie Oost-Vlaanderen. Pricewise organiseert de veiling als volgt:
1. Voor de veiling worden alle leveranciers uitgenodigd om zich in te schrijven voor deelname;
2. Leveranciers die interesse tonen, kunnen zich officieel aanmelden. Voor een vlotte overstap na de veiling maakt Pricewise met iedere deelnemende leverancier duidelijke afspraken;
3. De leverancier die de scherpste tarieven biedt voor Belgische groene stroom is de winnaar van de veiling. Je krijgt de tarieven van deze leverancier vervolgens aangeboden in een persoonlijk voorstel.
-
Wie kan ik contacteren als ik vragen heb over de groepsaankoop?
Bel naar het gratis nummer 0800 60 601 op werkdagen van 9 tot 17 uur, of stuur een e-mail naar groenestroom@oost-vlaanderen.be.
-
Kan ik mijn voorschotfacturen en eindafrekening op papier ontvangen?
Ja, je hebt op de aanvraagpagina de mogelijkheid om aan te geven dat je de voorschotfacturen en eindafrekening op papier wilt ontvangen.
-
Waarom organiseert de Provincie Oost-Vlaanderen een groepsaankoop?
Er zijn twee belangrijke redenen om een groepsaankoop te organiseren:
1. Een voordeligere prijs bekomen voor groene energie (op basis van garanties van oorsprong);
2. Mensen helpen om te veranderen van energieleverancier, vooral wie nog nooit van leverancier veranderde.
-
Wat als mijn nieuwe contract afloopt?
Als je niets doet, dan zal je contract na één jaar stilzwijgend verlengd worden tegen de dan geldende geïndexeerde tarieven voor elektriciteit en/of aardgas, zoals gebruikelijk in de energiesector. Je kan er ook voor kiezen om zelf op zoek te gaan naar een nieuwe leverancier (dit kan via de V-test op www.vreg.be). Wil je toch veranderen van leverancier, dan kan dat kosteloos en mits het respecteren van een opzegtermijn van één maand. Je kan je ook opnieuw inschrijven voor een nieuwe groepsaankoop en afwachten welk nieuw tarief de veiling oplevert.
-
Hoe groen is groene stroom?
Elke deelnemende leverancier kan voor deze groepsaankoop de nodige garanties van oorsprong voorleggen. Met deze garanties van oorsprong, gecontroleerd door de VREG en conform de Europese richtlijnen, bewijzen de leveranciers dat hun aanbod van groene stroom afkomstig is uit hernieuwbare energiebronnen.
De geleverde stroom uit eerdere groepsaankopen was altijd afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Maar een volgende stap naar een duurzame samenleving is om hernieuwbare stroom lokaal op te wekken. Daarom kiest de Provincie dit jaar resoluut voor groene stroom geproduceerd in België, ook dit kan bewezen worden met deze garanties van oorsprong.
Wil je weten waar de groene stroom van de winnende leverancier vandaan komt? Kijk dan op: www.vreg.be/groencheck.
-
Mag de nieuwe leverancier klanten weigeren?
Nee, de nieuwe leverancier mag geen klanten weigeren. Wel mag hij een vooraf in het contract vastgelegde waarborg vragen.