Top 10 veelgestelde vragen

 • Kan iedereen meedoen aan deze groepsaankoop?

  Iedereen in Vlaanderen kan meedoen aan de groepsaankoop: zowel particulieren, verenigingen als bedrijven. Je dient aangesloten te zijn op het laagspanningsnet. Je mag niet meer elektriciteit verbruiken dan 50.000 kWh per jaar en niet meer aardgas dan 100.000 kWh per jaar.

 • Tot wanneer loopt deze groepsaankoop?

  De veiling vondt plaats op dinsdag 4 februari 2020. Iedereen die zich inschrijft, ontvangt een persoonlijk aanbod. Op basis daarvan beslis je om al dan niet over te stappen. Accepteren kan tot en met 30 april 2020. 

 • Waarom 100% groene stroom uit België?

  De geleverde stroom uit eerdere groepsaankopen was altijd afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Maar een volgende stap naar een duurzame samenleving is om hernieuwbare stroom lokaal op te wekken. Daarom kiest de Provincie dit jaar resoluut voor groene stroom geproduceerd in België. Hiermee willen we het belang van lokale groene stroom verder uitlichten en energieleveranciers motiveren om hier meer in te investeren.

 • Hoe werkt de groepsaankoop?

  Tot en met 30 april 2020 kun je je vrijblijvend inschrijven en deelnemen aan de groepsaankoop van de Provincie Oost-Vlaanderen. Op 4 februari organiseerde de Provincie een "omgekeerde veiling", waarbij de energieleveranciers gevraagd worden om hun laagste prijs in te dienen voor elektriciteit en gas. Hoe groter de groep inschrijvers, hoe hoger het voordeel. Iedereen die zich heeft ingeschreven, ontvangt ten laatste op 30 april 2020 zijn persoonlijk aanbod met daarin zijn persoonlijk voordeel.

 • Wat gebeurt er nadat ik mij heb ingeschreven?

  Na de veiling krijg je ten laatste op 30 april 2020 een persoonlijk voorstel. Je beslist daarna zelf of je op het voorstel ingaat.

 • Kan ik na mijn inschrijving gegevens aanvullen of aanpassen?

  Ja, dat kan. In onze bevestigings-e-mail staat een link naar je persoonlijke pagina. Op die pagina kan je je gegevens aanpassen.

 • Kan ik op ieder moment van energieleverancier veranderen?

  Ja, dat kan. De verbrekingsvergoeding is namelijk afgeschaft in 2012. Let wel op dat sinds kort enkele energieleveranciers de volledige jaarlijkse vaste vergoeding aanrekenen, ook als je minder dan een volledig jaar klant bent geweest. Dit verschilt per leverancier. De voorwaarden hierover kan je vinden in de voorwaarden van je huidige contract. Zodra je gebruik maakt van je persoonlijk aanbod, neemt de nieuwe leverancier je contract zo snel mogelijk over. Als de overstapdatum bekend is, ontvang je van je nieuwe leverancier een bevestiging.

 • Wie regelt mijn overstap?

  Ten laatste op 30 april 2020 ontvang je je persoonlijk voorstel. Wil je gebruikmaken van je persoonlijk voorstel? Dan geven wij je gegevens door aan de winnende energieleverancier, die er samen met je huidige leverancier en de netbeheerder op toeziet dat je zonder problemen overstapt.

 • Maakt het uit wanneer ik overstap als ik zonnepanelen heb?

  Ja. Als je zonnepanelen hebt, is het aan te raden een startdatum te kiezen die dicht in de buurt ligt van je jaarlijkse meteropname. Anders kan het zijn dat je geproduceerde stroom verliest.

 • Tot wanneer kan ik overstappen?

  De veiling vond plaats op 4 februari 2020. Je ontvangt je persoonlijk voorstel ten laatste op 30 april 2020. Op basis daarvan beslis je om al dan niet over te stappen. Accepteren kan tot en met 30 april.

  Zonnepanelen
  Heb je zonnepanelen, dan kan je na het ontvangen van je persoonlijk voorstel op de aanvraagpagina de overstapdatum kiezen.

Overstapvragen

 • Wat gebeurt er met mijn huidige contract via een eerdere groepsaankoop?

  Het contract van de groepsaankoop heeft een looptijd van 1 jaar. Je huidige leverancier informeert je 2 tot 3 maanden vooraf over de nieuwe tarieven als het contract wordt verlengd. Reageer je hier niet op, dan wordt het contract stilzwijgend verlengd aan de nieuwe tarieven voor een gelijkaardig groen contract.

  Wil je toch veranderen van leverancier, dan kan dat kosteloos en mits het respecteren van een vooropzegtermijn van één maand. Prijzen vergelijken kan via de website van de VREG (www.vreg.be).

 • Kan ik meedoen als ik binnenkort ga verhuizen?

  Ja, dat kan. Geef bij je aanvraag duidelijk aan wanneer en op welk adres je nieuwe contract moet ingaan. Je moet wel zelf je huidige contract opzeggen op je oude adres.

 • Hoe is het gemiddelde voordeel van het veilingsresultaat berekend?

  Leverancier Vlaamse Energieleverancier is de winnaar geworden voor de veiling van gezinnen die elektriciteit en gas of enkel gas afnemen. ENGIE is de winnaar voor bedrijven en voor gezinnen die alleen gebruik maken van elektriciteit. Het gemiddelde voordeel is berekend ten opzichte van een gewogen gemiddelde energieprijs van de februari 2020 tarieven van gelijke producten van de grote energieleveranciers.

  Hieronder vind je een tabel met de gemiddelde verbruiken:
  Besparing in EUR Besparing in % Verbruik E Verbruik G
  Huishouden:
  Gas & Elektriciteit
  477,52 EUR 47% 3.500 kWh 19.000 kWh
  Huishouden: Elektriciteit 265,27 EUR 34% 7.000 kWh
  Bedrijven: Gas & Elektriciteit 672,07 EUR 39% 10.500 kWh 30.000 kWh
  Bedrijven: Elektriciteit  370,61 EUR 28% 14.500 kWh
   
  Hieronder vind je twee tabellen met de vergelijkende producten op basis waarvan het gemiddelde voordeel is berekend:
   
  Voor gezinnen: 
  Leverancier:   Stroomproduct Gasproduct Marktaandeel  
  ENGIE Easy Fixed 1 jaar + groen Easy Fixed 1 jaar 37,16%
  Luminus Comfy Green Comfy Gas 18,54%
  Eneco Zon & Wind Vast Aardgas Vast 13,69%
  Lampiris TOP TOP 7,81%
  Essent Vast groen 1 jaar Vast 1 jaar 6,40%

  Voor bedrijven: 
  Leverancier:   Stroomproduct Gasproduct Marktaandeel  
  ENGIE Easy pro Fixed 100% groen Easy pro Fixed  45.55%
  Luminus Comfy Green Pro Comfy Pro Gas 19.41%
  Total Fix Green power Fix Natural Gas 7.62%
  Eneco Zon & Wind vast Aardgas Vast 7.50%
  Essent Vast groen 1 jaar Aardgas Vast 1 jaar 5.63%
 • Kan ik tijdens de overstap zonder stroom komen te zitten?

  Nee, de netbeheerder is verplicht om continu gas en/of elektriciteit te blijven leveren tijdens een overstap. Zo kom je nooit zonder energie te zitten.

 • Naar welke leverancier stap ik over?

  De Vlaamse Energieleverancier bracht deze veiling het beste bod uit voor gezinnen voor de combinatie elektriciteit en aardgas. ENGIE bracht het beste bod uit voor enkel elektriciteit voor zowel gezinnen als bedrijven en voor bedrijven ook in de combinatie elektriciteit en aardgas. Je kunt zelf bepalen of je dit aanbod aantrekkelijk genoeg vindt en of je er gebruik van wilt maken.

 • Ik heb het aanbod geaccepteerd, maar wil toch niet deelnemen. Waar meld ik dit?

  Wil je niet meer deelnemen? Meld dit dan bij de nieuwe leverancier. Je kunt het aangevraagde contract binnen 14 kalenderdagen, nadat je de contractbevestiging van de nieuwe leverancier hebt ontvangen, zonder reden annuleren.

 • Heeft de periode waarin ik overstap invloed op mijn eindafrekening (enkel voor aardgas)?

  Wanneer je na de wintermaanden overstapt, is de kans dat je op de eindafrekening van je huidige leverancier moet bijbetalen vrij groot. Er wordt namelijk een balans opgemaakt tussen de al gefactureerde voorschotten en je werkelijke verbruik. Het bedrag van de afrekening zal wellicht hoger liggen dan verwacht omdat ze geldt voor een winterperiode, waarbij je aardgasverbruik hoger is dan in de zomer. Het voorschotbedrag dat je maandelijks betaalde, werd berekend op basis van je geschat jaarlijks verbruik en verdeeld over 12 maanden.

  Hierdoor betaal je in de zomer in principe te veel voorschot en in de winter te weinig. Als je een jaarrekening ontvangt van een volledig verbruiksjaar compenseren deze twee periodes elkaar, zodat dit zeker geen extra kosten zijn. Je betaalt enkel de hoeveelheid energie die je hebt verbruikt aan de leveringstarieven die in je huidige contract werden vastgelegd.

 • Blijft mijn voorschotbedrag hetzelfde?

  Je nieuwe energieleverancier bepaalt wat je maandelijks voorschotbedrag wordt. Dit gebeurt bij de Vlaamse Energieleverancier op basis van je energieverbruik van de voorgaande jaren, dat wordt opgevraagd bij jouw distributienetbeheerder en de nieuwe energietarieven. ENGIE bepaalt het voorschot op basis van het opgegeven verbruik bij deze Groepsaankoop. Hierbij zal de leverancier ook rekening houden met verwachtte aanpassingen in transporttarieven en heffingen. Dit bedrag kan afwijken van je huidige voorschotbedrag. In vrijwel alle gevallen kan je in overleg met jouw leverancier het voorschot laten aanpassen indien je daar gegronde redenen kunt voor aanvoeren (vb. energiezuinige investering, gewijzigde gezinssamenstelling, -of situatie).

 • Wie regelt mijn domiciliëring bij mijn nieuwe leverancier?

  Jouw nieuwe leverancier start een nieuwe domiciliëring indien je daar de goedkeuring voor gegeven hebt. Er zullen geen extra kosten gerekend worden wanneer je geen domiciliëring wenst. Zij zullen ook de domiciliëring bij de huidige leverancier voor je stopzetten.

 • Kan ik meedoen voor alleen aardgas?

  Ja, dit is mogelijk. Bij je inschrijving is het mogelijk om aan te geven dat je enkel voor aardgas wilt inschrijven. Mocht je niet van elektriciteitsleverancier kunnen of willen wisselen dan heb je op deze manier alsnog de mogelijkheid om voor aardgas deel te nemen aan de groepsaankoop. Je ontvangt dan een aanbod voor enkel aardgas van het aanbod van de combinatie elektriciteit en gas.

Overige vragen

 • Wat doen jullie met de gegevens die ik heb ingevuld?

  De Provincie Oost-Vlaanderen zal je gegevens uitsluitend gebruiken voor de groepsaankoop. Met deze gegevens kunnen we je dus contacteren en je een aanbod op maat bezorgen. Uiteraard worden de gegevens niet gedeeld voor commerciële doeleinden.

 • Wat zijn de productvoorwaarden van het groepsaankoop aanbod?

  De volgende productvoorwaarden zijn gegarandeerd:
  - 100% groene stroom opgewekt in Belgie.
  - Vaste tarieven, geldig voor één jaar vanaf start levering.
  - Kortingen worden pro rato verrekend op het aantal geleverde dagen. De hele korting is verschuldigd na één jaar energieverbruik.
  - Communicatie per post of e-mail, zonder extra kosten.
  - Betaling via acceptgiro of domiciliëring, zonder extra kosten.
  - Een mogelijke startdatum vanaf 1 mei 2020 tot en met 1 december 2020.

 • Kan ik meedoen als ik recht heb op het sociaal tarief?

  Ja, maar wij raden dit niet aan. Het tarief van de groepsaankoop zal nooit lager zijn dan het sociaal tarief.

 • Wat als ik een klacht heb?

  Wat vervelend dat je niet tevreden bent met onze service. Wanneer je een vraag, opmerking of klacht hebt horen wij dit natuurlijk graag via groenestroom@oost-vlaanderen.be of telefonisch via 0800 60 601. Nadat we je klacht hebben ontvangen, wordt deze meteen toegewezen aan een medewerker die de klacht behandelt. Hij of zij neemt binnen twee werkdagen telefonisch of via de mail contact met je op. Je wordt dan op de hoogte gehouden gebracht van de vervolgstappen.

 • Kan ik meedoen als ik een budgetmeter heb?

  Ja, dat kan zolang de budgetmeter gedeactiveerd is en je geen achterstallige betalingen hebt bij de netbeheerder.

 • Doe ik automatisch opnieuw mee als ik al eerder heb meegedaan?

  Nee. Als je opnieuw een persoonlijk aanbod wilt ontvangen, moet je je opnieuw inschrijven. Net als de vorige keren is dit uiteraard gratis en vrijblijvend!

 • Ik wil mijn aanvullende gegevens invullen, maar weet mijn energieverbruik niet?

  Je kunt je energieverbruik vinden op je laatst ontvangen jaarafrekening. Onderstaand overzicht geeft het gemiddeld verbruik per huishouden weer, zoals de VREG deze heeft opgesteld op haar website:

  Elektriciteit
  - Het elektriciteitsverbruik van een alleenstaande bedraagt gemiddeld 600 kWh;
  - Het verbruik van een klein gezin zit rond 1.200 kWh; 
  - Een doorsnee gezin verbruikt 3.500 kWh;
  - Iets grotere verbruikers zonder elektrische verwarming verbruiken 7.500 kWh; 
  - Als er echter met elektriciteit wordt verwarmd kan het verbruik veel hoger oplopen.

  Gas
  - Kleine verbruiker: 2.326 kWh;
  - Relatief kleine verbruiker: 4.652 kWh; 
  - Doorsnee gezin: 23.260 kWh; 
  - Grote verbruiker: 34.890 kWh.

 • Wie organiseert mijn groepsaankoop?

  Voor groepsaankopen werkt de Provincie Oost-Vlaanderen samen met Pricewise, een bedrijf dat energieveilingen organiseert. Pricewise is onafhankelijk en is aan geen enkele leverancier gebonden. Naast de veiling zorgen zij ook dat je je persoonlijk aanbod ontvangt.

 • Wat moet ik doen als mijn huidige leverancier zich niet aan de afspraken houdt?

  Als je nieuwe leverancier zich niet aan de afspraken houdt, neem dan contact op met de klantenservice: 0800 60 601. 

 • Hoe gaat de energieveiling in zijn werk?

  De organisatie van de energieveiling is in handen van Pricewise, samenwerkingspartner van de Provincie Oost-Vlaanderen. Pricewise organiseert de veiling als volgt:

  1. Voor de veiling worden alle leveranciers uitgenodigd om zich in te schrijven voor deelname;
  2. Leveranciers die interesse tonen, kunnen zich officieel aanmelden. Voor een vlotte overstap na de veiling maakt Pricewise met iedere deelnemende leverancier duidelijke afspraken;
  3. De leverancier die de scherpste tarieven biedt voor Belgische groene stroom is de winnaar van de veiling. Je krijgt de tarieven van deze leverancier vervolgens aangeboden in een persoonlijk voorstel

 • Wie kan ik contacteren als ik vragen heb over de groepsaankoop?

  Bel naar het gratis nummer 0800 60 601 op werkdagen van 9 tot 20 uur, of stuur een e-mail naar groenestroom@oost-vlaanderen.be.

 • Kan ik mijn voorschotfacturen en eindafrekening op papier ontvangen?

  Ja, je hebt op de aanvraagpagina de mogelijkheid om aan te geven dat je de voorschotfacturen en eindafrekening op papier wilt ontvangen.

 • Waarom organiseert de Provincie Oost-Vlaanderen een groepsaankoop?

  Er zijn twee belangrijke redenen om een groepsaankoop te organiseren:

  1. Een voordeligere prijs bekomen voor groene energie (op basis van garanties van oorsprong);
  2. Mensen helpen om te veranderen van energieleverancier, vooral wie nog nooit van leverancier veranderde.

 • Wat als mijn nieuwe contract afloopt?

  Als je niets doet, dan zal je contract na één jaar stilzwijgend verlengd worden tegen de dan geldende vaste tarieven voor elektriciteit en geïndexeerde tarieven voor gas, zoals gebruikelijk in de energiesector. Je kan er ook voor kiezen om zelf op zoek te gaan naar een nieuwe leverancier (dit kan via de V-test op www.vreg.be). Wil je toch veranderen van leverancier, dan kan dat kosteloos en mits het respecteren van een opzegtermijn van één maand. Je kan je ook opnieuw inschrijven voor een nieuwe groepsaankoop en afwachten welk nieuw tarief de veiling oplevert.

 • Hoe groen is groene stroom?

  Elke deelnemende leverancier kan voor deze groepsaankoop de nodige garanties van oorsprong voorleggen. Met deze garanties van oorsprong, gecontroleerd door de VREG en conform de Europese richtlijnen, bewijzen de leveranciers dat hun aanbod van groene stroom afkomstig is uit hernieuwbare energiebronnen.

  De geleverde stroom uit eerdere groepsaankopen was altijd afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Maar een volgende stap naar een duurzame samenleving is om hernieuwbare stroom lokaal op te wekken. Daarom kiest de Provincie dit jaar resoluut voor groene stroom geproduceerd in België, ook dit kan bewezen worden met deze garaties van oorsprong. 

  Wil je weten waar de groene stroom van de winnende leverancier vandaan komt? Kijk dan op: www.vreg.be/groencheck.

 • Mag de nieuwe leverancier klanten weigeren?

  Nee, de nieuwe leverancier mag geen klanten weigeren. Wel mag hij een vooraf in het contract vastgelegde waarborg vragen.

1

Inschrijven vóór
04-02-2020

2

Veiling
4-02-2020

3

Persoonlijk voorstel
Vanaf 07-03-2020

4

Beslis t.e.m.
30-04-2020