Wat is het verschil tussen vast en variabel contract?

Bij een variabel tarief wordt de prijs voor je elektriciteit en/of aardgas per kwartaal of maandelijks vastgesteld. De prijs evolueert mee met de groothandelprijzen. Stijgen of dalen de prijzen op de energiemarkt dan zal ook jouw prijs stijgen of dalen. Voor deze groepsaankoop werd er een variabel tarief bekomen voor elektriciteit en/of aardgas per kwartaal geïndexeerd voor een periode van 1 jaar.

In het verleden werkte de groepsaankoop van de Provincie Oost-Vlaanderen met een vast contract. Dat betekent dat de prijs voor je elektriciteit en/of aardgas vaststaat voor de volledige contractperiode. Als de prijzen dalen of stijgen op de energiemarkt heeft dit geen effect op de tarieven in je vaste contract.


Het aanbod uit de groepsaankoop van de Provincie Oost-Vlaanderen is met kwartaal geïndexeerde tarieven. Wat betekent dit?

Variabele tarieven kunnen zowel maandelijks, als kwartaal geïndexeerd worden. Bij maandelijks geïndexeerde tarieven kan het tarief iedere maand wijzigen. Bij kwartaal geïndexeerd tarieven kan het tarief per kwartaal wijzigen, ofwel iedere drie maanden. Voor zowel maandelijks, als kwartaal geïndexeerd kan het tarief dat je moet betalen aan het begin of aan het einde bekend zijn. Dit kan per leverancier verschillen. Binnen deze groepsaankoop is er gekozen voor een kwartaal indexactie, waarbij het tarief aan het begin van het kwartaal gekend is. De indexactie vindt plaats op basis van de marktprijzen van de maand voorafgaand aan het nieuwe kwartaal.

 
Geldende tariefperiodes: Indexatie op basis van periode: Tarieven gekend voor nieuwe kwartaal:
 januari 2022 – maart 2022  december 2021  begin januari 2022
 april 2022 – juni 2022   maart 2022  begin april 2022
 juli 2022 – september 2022  juni 2022  begin juli 2022
 oktober 2022 – december 2022  september 2022  begin oktober 2022
 januari 2023 – maart 2023  december 2022  begin januari 2023

Het voordeel van kwartaal geïndexeerde tarieven is dat de prijs voor energie niet iedere maand wijzigt, maar slechts per kwartaal wijzigt. Het tarief staat vast gedurende het kwartaal en je weet wat je aan het begin van kwartaal moet betalen per kWh.

Hoe wordt een variabel tarief berekend?

Variabele energieprijzen worden berekend aan de hand van een formule, terug te vinden op je tariefkaart. De formules waarmee de energiekosten berekend worden, blijven hetzelfde gedurende de looptijd van jouw 1-jarige energiecontract. Het enige dat verandert, is de waarde van de indexatieparameters. Wij volgen de noteringen TTF103 en Endex103. 

De waarde van deze parameters wordt gepubliceerd op de website van de CREG en geldt voor alle energieleveranciers in België. Het is dus niet zo dat een leverancier zelf bepaalt hoe hard de prijzen schommelen. De prijzen volgen de fluctuaties op de energiemarkt.


Wat betekent dit voor je voorschotbedrag?

Je voorschotfactuur wordt berekend met het verbruiksprofiel dat je leverancier van je netbeheerder ontvangt. Voor deze berekening gebruikt de energieleverancier de verwachte energieprijzen voor het komende jaar.

Hoewel het contract variabele prijzen heeft, blijft het voorschotbedrag gedurende de contractperiode hetzelfde. Bij de jaarlijkse afrekening wordt dan het werkelijke verbruik in rekening gebracht. Bij een vast contract gebeurt dit aan de hand van de vaste prijs die je hebt vastgelegd. Bij een variabel contract wordt op de jaarlijkse afrekening per maand of per kwartaal gefactureerd tegen de op dat moment gekende prijs. Je maandelijks voorschotbedrag blijft dus het hele jaar hetzelfde, tenzij je dit zelf aanpast.


Kan ik mijn contract gedurende mijn contractperiode verbreken?

Stap je over naar variabele tarieven en wil je je contract in de loop van de contractperiode verbreken? Dat kan! Belangrijk om te weten is dat Mega de vaste vergoeding (of de abonnementskosten) pro rata aanrekent. Je betaalt dus enkel voor de maanden dat je effectief klant bent geweest. Hetzelfde geldt voor de bonus of korting die je bij de overstap van de groepsaankoop krijgt. Je kan dus met andere woorden kosteloos opnieuw overstappen en loopt de bonus of korting niet mis.

Let op: bovenstaande gaat over het aanbod van de groepsaankoop. Zeg jij je contract op bij een andere leverancier of voor een ander contract dan kan de leverancier ook de volledige vaste vergoeding rekenen voor een jaar, zelfs als je maar 1 maand klant bent geweest.